Ριζότο με Λάδι Τρούφας και Μανιτάρια
Υλικά:
- Ρύζι για ριζότο
- Μανιτάρια (φρέσκα ή αποξηραμένα)
- Λάδι τρούφας
- Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Λευκό κρασί
- Ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- Παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Προετοιμασία μανιταριών:
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μανιτάρια, πλύντε τα καλά και κόψτε τα σε λεπτές φέτες.
- Αν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα μανιτάρια, μουλιάστε τα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για 15 λεπτά, έπειτα στραγγίξτε τα και κρατήστε το νερό που τα μοιλιάσατε (το οποίο μπορείτε να το προσθέσετε στον ζωμό για επιπλέον γεύση).
- Σοτάρισμα κρεμμυδιού:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι τρούφας σε μέτρια φωτιά (περίπου 6-7/10). Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Μην το αφήσετε να πάρει πολύ χρώμα, γιατί το ριζότο θα πάρει πικρή γεύση.
- Σοτάρισμα μανιταριών:
- Προσθέστε τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά. Ανακατέψτε τα συνεχώς ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα και να πάρουν χρώμα. Αν τα μανιτάρια έχουν εκχυλίσει πολλά υγρά, αφήστε τα να εξατμιστούν πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
- Προσθήκη ρυζιού:
- Προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι με τα μανιτάρια και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι με τα αρώματα από το λάδι τρούφας και τα μανιτάρια.
- Σβήσιμο με κρασί:
- Σβήστε το ρύζι με το λευκό κρασί. Αφήστε το να εξατμιστεί πλήρως για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει.
- Προσθήκη ζωμού:
- Αρχίστε να προσθέτετε τον ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός πριν προσθέσετε τον επόμενο. Κρατήστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή (περίπου 4-5/10) για να μαγειρευτεί το ρύζι χωρίς να κολλήσει.
- Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό και να ανακατεύετε για 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι al dente και κρεμώδες. Μπορεί να χρειαστείτε λίγο παραπάνω ή λιγότερο ζωμό, ανάλογα με την απορροφητικότητα του ρυζιού.
- Ολοκλήρωση του ριζότο:
- Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, κατεβάστε το από τη φωτιά. Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά για να γίνει κρεμώδες.
- Διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
- Τελική προσθήκη:
- Προσθέστε 1-2 κουταλιές λάδι τρούφας για την τελική αρωματική πινελιά και ανακατέψτε ξανά.
- Σερβίρισμα:
- Σερβίρετε το ριζότο ζεστό και απολαύστε το με τη μοναδική γεύση του λαδιού τρούφας που το απογειώνει!
Facebook
Twitter
LinkedIn