Σπιτικές Καριόκες χωρίς Ζάχαρη
Αυτές οι υγιεινές καριόκες έχουν πλούσια γεύση σοκολάτας και ξηρών καρπών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Υλικά:
- 200 γρ. φουντουκοβούτυρο
- 150 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
- 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 100 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
- 120 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, θρυμματισμένα
- 2 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 100 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη (για την επικάλυψη)
Οδηγίες:
- Προετοιμασία των ξηρών καρπών:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
- Απλώστε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήστε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια χοντροκόψτε τα.
- Λιώσιμο σοκολάτας & ανάμειξη:
- Σε μπεν μαρί (κατσαρόλα με νερό και μεταλλικό μπολ από πάνω), λιώστε την κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέστε το φουντουκοβούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε το μέλι ή το σιρόπι αγαύης, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Δημιουργία του μείγματος:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε τα θρυμματισμένα μπισκότα και τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
- Ρίξτε το μείγμα σοκολάτας πάνω στα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Σχηματισμός & ψύξη:
- Απλώστε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και σχηματίστε έναν μακρύ κύλινδρο διαμέτρου περίπου 4-5 εκ.
- Τυλίξτε το σε λαδόκολλα και στη συνέχεια σε μεμβράνη τροφίμων.
- Βάλτε το στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει.
- Επικάλυψη:
- Λιώστε την κουβερτούρα της επικάλυψης σε μπεν μαρί.
- Βγάλτε τον κύλινδρο από την κατάψυξη και κόψτε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
- Βουτήξτε κάθε καριόκα στη λιωμένη σοκολάτα και τοποθετήστε τις σε λαδόκολλα.
- Βάλτε τις στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα (περίπου 30-40 λεπτά).
- Σερβίρισμα & αποθήκευση:
- Οι καριόκες διατηρούνται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για μεγαλύτερη διάρκεια.
Απολαύστε τις ως ένα υγιεινό, σοκολατένιο γλυκό χωρίς ενοχές!
Facebook
Twitter
LinkedIn