Μελομακάρονα σε Κρητική Τσικουδιά
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο.
- 2 σφηνάκια τσικουδιά.
- 1/3 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.
- ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη.
- 1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πορτοκάλι και λεμόνι.
- ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού κανέλα.
- ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού γαρύφαλλο.
- ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού σόδα.
- 1 κουτάλι του γλυκού baking powder.
- 1 φλυτζάνι καρύδι τριμμένο.
- 2½ ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι νερό.
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη.
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι.
- 1 ξύλο κανέλα.
- 2-3 γαρύφαλλα.
- Δύο φέτες λεμονιού.
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για πολλή ώρα, μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, αφού έχουμε διαλύσει τη σόδα μέσα.
- Ρίχνουμε και την τσικουδιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα τριμμένα εσπεριδοειδή.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder ζυμώνοντας με το χέρι. Βάζουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδερή.
- Τα πλάθουμε, τα βάζουμε στο ταψί, τα τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180ο. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
- Βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Απολαύστε τα μελομακάρονα με ένα ποτήρι τσικουδιά! Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει. Άλλωστε τα αρώματα και οι γεύσεις αυτού του γιορτινού γλυκού ταιριάζουν τέλεια με αυτά της τσικουδιάς!
Facebook
Twitter
LinkedIn