Group 37
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Group 37

Μελομακάρονα σε Κρητική Τσικουδιά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο.
  • 2 σφηνάκια τσικουδιά.
  • 1/3 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη.
  • 1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πορτοκάλι και λεμόνι.
  • ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού κανέλα.
  • ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού γαρύφαλλο.
  • ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού σόδα.
  • 1 κουτάλι του γλυκού baking powder.
  • 1 φλυτζάνι καρύδι τριμμένο.
  • 2½ ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι νερό.
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη.
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι.
  • 1 ξύλο κανέλα.
  • 2-3 γαρύφαλλα.
  • Δύο φέτες λεμονιού.

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για πολλή ώρα, μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, αφού έχουμε διαλύσει τη σόδα μέσα.
  • Ρίχνουμε και την τσικουδιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα τριμμένα εσπεριδοειδή.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder ζυμώνοντας με το χέρι. Βάζουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδερή.
  • Τα πλάθουμε, τα βάζουμε στο ταψί, τα τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180ο. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
  • Βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Απολαύστε τα μελομακάρονα με ένα ποτήρι τσικουδιά! Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει. Άλλωστε τα αρώματα και οι γεύσεις αυτού του γιορτινού γλυκού ταιριάζουν τέλεια με αυτά της τσικουδιάς!

Facebook
Twitter
LinkedIn